Detailed Trainers' Agenda Notes INTERNAL USE ONLY 30-Hour Civil Mediation Skills Training

November 19-20 & 22-23, 202	24
-----------------------------	----

Time	Module and Subject	Trainer & Manual Pp	Slides
Day One	Tuesday, November 19 SUSAN & HERON		
8:00-8:30	1.0 Welcome, introductions, housekeeping Presentation – 30 min	Susan, Tobin, Heron 7-9	1-3
8:30-8:50	1.1 Images of Conflict Individual exercise and group discussion (20 min.)	Susan 11-12	4
8:50-9:05	1.2 Approaches to Conflict Individual exercise and group discussion	Heron 13-15	5-7
9:05-10:00	1.3 The Senate Table (arbitrator / mediator) Simulation (35 min. approx. 10 min each role) and debrief (20 min.)	Heron 15-16	8
10:00-10:40	1.4 Mediation: Rule 114 Philosophy and Values Presentation and group discussion (25 min.) Show mediation styles video – mediators explaining their roles (Pat & Lee Mediator Describes Process and Role OR Ken Fox Interview)	Heron 16	9-14
10:40-10:55	BREAK		
10:55-11:30	2.1 Positional Negotiation (why negotiations fail) and Wright-Tite I Presentation (5 min. Monty Python video from slide) Simulation (20 min. 5 min to read instructions / 15 min role-play) and debrief (10 min.)	Susan 17-18	15-16
11:30-11:45	2.2 Principles of Interest Based Negotiation Presentation and discussion (15 min.)	Susan 19	17
11:45-12:00	2.3 Positions and Interests Discussion (15 min.)	Susan 19-20	18
12:00-1:00	LUNCH		
1:00-1:25	2.4 Interest Based Negotiation – Wright-Tite II Simulation/discussion (15 min.) and debrief (10 min.)	Susan 20	19
1:25-1:50	2.5 The Mediation Process and the Mediator's Role Presentation/discussion (25 min.)	Susan 21-23	20-27
1:50-2:05	BREAK		
2:05-2:25	3.1 Mediation Process: Step One – Orientation Presentation/discussion (20 min.)	Heron 24-25	28
2:25-2:35	3.2 Orientation Demonstration: Technoworks Video Demonstration (10 min.)	Heron 25	29
2:35-3:10	3.3 Orientation Preparation Paired exercise (pairs of 2 or 3) (35 min.)	Heron 26	30
3:10-3:20	3.4 Mediation Process: Step Two – Information Sharing Presentation/discussion (10 min.) Pat & Lee Mediators' First Questions (3 min 25 sec)	Susan 28-29	31
3:20-4:00	3.5 Information Sharing Demonstration: Technoworks Video Demonstration (25 min. – video time=22 min 30 sec) and debrief (15 min.)	Susan 29	32
4:00-4:20	4.1 Mediation Process: Step Three: Identifying and Framing Presentation/Discussion – 20 min This can be covered in 4.7 on Day 2 if needed	Susan 30-33	

4:20-4:50	4.2 Listening: The Key to Effective Mediation	Heron	33-35
	Presentation/discussion (30 min.)	34-37	
4:50-5:15	Skills Practice: Listening	Heron	
	Small group exercise and debrief (25 min.)		
5:15-5:30	Wrap-up and Simulation Preparation for Day 2	Susan, Tobin,	36
	Q&A/Discussion/Handout day 2 simulations (15 min.)	Heron	
	ASSIGN ROLE-PLAYS FOR DAY TWO & Evaluations		

Time	Module and Subject	Trainer & Manual Pp	Slides
Day Two	Wednesday, November 20 SUSAN & JIM		
8:00-8:15	Introduction for the day	Susan, Tobin,	1-2
	Review suggestions and insights (15 min.)	Jim	
8:15-8:30	4.3 Private Meetings	Susan	3
	Introduction to caucus: when to use it and why (15 min.)	38	
8:30-9:00	4.4 Identifying Interests, Issues and Positions: Technoworks Video -	Susan	4-5
	Caucus with Donna	38	
	Demonstration/Modeling (30 min. – video time=16 min 30 sec)		
9:00-9:20	4.5 Differentiating between Interests, Issues and Positions	Susan	
	Large group exercise and discussion (20 min.)	38	
9:20-10:40	4.6 Simulation: "The Wrong Rhythm"	Tobin	
	Simulation (50 min.)	39	
	Small group debrief (10 min.)		
	Large group debrief (20 min.)		
10:40-10:55	BREAK		
10:55-11:25	4.7 Step Three Revisited: Framing Issues	<mark>Aimee</mark>	7-20
	Presentation/discussion (30 min.)	39-40	
11:25-12:00	4.8 Framing Issues Exercise: "Mama Greco's"	<mark>Aimee</mark>	
	Small group discussion and large group discussion (35 min.)	41	
	See info on slide		
12:00-1:00	LUNCH		
1:00-1:15	4.9 Identifying Interest	Susan	21-22
	Presentation and discussion (15 min.)	42	
1:15-2:00	4.10 Identifying Interests Exercise: "Storms & Screens"	Susan, Jim	23-24
	Large group exercise (45 min.)	42-43	
2:00-2:25	5.1 Mediation Process: Step Four – Generating Options	Jim	25-26
	Presentation and discussion (25 min.)	44-46	
2:25-2:45	5.2 Generating Options Demonstration: Technoworks Video -	Jim	27
	Caucus with Richard	47	
	Demonstration (20 min. – video time=17 min)		
2:45-3:00	BREAK		
3:00-3:30	6.1 Coaching and Helping Parties Make Offers and Caucus	Jim	28-29
	Presentation and discussion (30 min.)	48-50	
3:30-5:20	6.2 Simulation: "Goodwill v. Curem"	Tobin	
	Simulation (70 min.)	51	
	Small group debrief (20 min.)		
	Large group debrief (20 min.)		
5:20-5:30	Wrap-up and Preparation for Day Three	Susan, Tobin,	31
	Q&A/discussion/handout day 3 simulations (10 min.)	Jim	
	ASSIGN ROLE-PLAYS FOR DAY THREE & Evaluations		

Time	Module and Subject	Trainer & Manual Pp	Slides
Day Three	Friday, November 22 SUSAN & HERON		
8:00-8:15	Introduction for the day	Susan, Tobin,	1-2
	Suggestions and insights (15 min.)	Heron	
8:15-8:30	6.3 Online Mediation Tips	Susan	3
	6.4 Meeting Notes: Flipcharts and Technology Tips	52	
	Demonstration and discussion (15 min.)	53	
8:30-8:55	6.5 Bringing Parties Back Together After Caucus: Technoworks	Susan	5
	Video - Joint session	54	
	Demonstration of Impasse (25 min. – video time=22 min) set up 7.2		
	exercise here		
8:55-9:10	7.1 Intervening to Break Impasse	Heron	6
	Presentation (15 min.)	55-57	
9:10-10:00	7.2 Impasse Exercise	Heron	7
	Small group discussion with "designated hitter" using selected	58	
	strategies with trainer/roleplayers. Uses impasse information from		
	Technoworks (50 min.) Tobin setup "Lockout" breakout rooms as		
	soon as the breakout rooms end for this exercise		
10:00-10:10	BREAK		
10:10-11:05	8.1 Simulation: "Lockout"	Tobin	8
	Simulation (55 min.)	59-60	
11:05-11:40	8.2 Power Dynamics and Difficult Situations: Debrief of Lockout	Heron	
11.05 11.10	Small group debrief (15 min.)	60	
	Large group debrief (20 min.)		
11:40-12:00	8.2 Power Dynamics – Examples and Strategies	Heron	9
11.40 12.00	Presentation/discussion (20 min.)	60-62	,
	Moving from last section to this section is an opportunity to model	00-02	
	moving ahead in mediation		
12:00-1:00	LUNCH		
1:00-2:00	9.1 Ethics I and Rules of Conduct	Leslie	10-21
1.00-2.00	Presentation/discussion/exercise (60 min.)	63-64	10-21
2:00-2:05	Closing Demonstration: Technoworks Video - Closing	Susan	23
2.00-2.05		Susan	23
2.05 2.25	Demonstration (video time=5 min.)	Curan	22
2:05-2:35	9.2 Mediation Process: Step Five – Closing the Mediation and	Susan	22
	9.3 Writing Agreements	65	
2.25 2.50	Presentation/discussion (30 min.)	66-70	4
2:35-2:50	10.2 Co-mediation	Susan, Heron	4
2.50.2.00	Presentation and discussion (15 min.)	75	
2:50-3:00	BREAK		2.4
3:00-3:20	10.1 Root Causes of Conflict: Types of Conflicts	Heron	24
222 - 22	Presentation/discussion (20 min.)	71-74	
3:20-5:00	10.3 Simulation: "Blast"	Tobin	25
	Co-Mediator Prep (5 min.)	76	
	Simulation (60 min.)		
	Small group debrief (15 min.)		
	Large group debrief (20 min.) – types of conflicts (10.1) and co-		
	mediating		
5:00-5:15	Day Three Wrap Up and Preparation for Day Four	Susan, Tobin,	26
	Q&A/Discussion/Simulation for day four (15 min.) Evaluations &	Heron	
	ASSIGN ROLE-PLAYS FOR DAY FOUR – Prep Alpha Beta sensitivities		

Time	Module and Subject	Trainer & Manual Pp	Slides
Day Four	Saturday, November 23 SUSAN & JI	М	
8:00-8:15	Introductions to the Day	Susan, Tobin,	1
	Suggestions and insights (15 min.)	Jim	
8:15-8:45	10.4 Conflict Styles	Jim	2-3
	Presentation/exercise/discussion (30 min.)	77-78	
8:45-8:50	BREAK		
8:50-9:50	11.2 Communicating Across Worldviews	Tobin	5-14
	Panel discussion video (60 min.)	81-82	
9:50-12:00	11.1 Simulation "Alpha Beta"	Tobin	4
	Preparation (10 min.)	79-80	
	Simulation (85 min. – take a break)		
	Small group debrief (20 min.)		
	Large group debrief (15 min.)		
12:00-1:00	LUNCH		
1:00-1:30	12.1 The Legal Context - Rule 114 Review	Jim	15
	Presentation (30 min.)	83-84	
	Note: this can be a continuation of lunch discussion.		
1:30-2:00	12.2 Preparation for Mediation	Susan	16-23
	Presentation (30 min.)	84	
2:00-4:00	12.3 Simulation: "Parker v. Davidson" – USE SHUTTLE ONLY	Tobin	
	Co-Mediator Prep (5 min.)	Introduce,	
	Simulation (65 min.)	Jim Debrief	
	Small group debrief (20 min.)	85	
	Large group debrief (30 min.)		
4:00-4:15	BREAK		
4:15-5:15	12.4 Ethics II: Handling Ethical Dilemmas - Samoan Circle	Jim	25
	Large group exercise (60 min.)	85	
5:15-5:30	Program Wrap Up	Susan, Tobin,	26-28
	Q&A, insights, certificates, closing ceremony (15 min.)	Jim	
	Evaluations		

ASSIGNMENTS

DAY 1: SUSAN & HERON

DAY 2: SUSAN, JIM & AIMEE

DAY 3: SUSAN, HERON & LESLIE (Kayode volunteering-admin)

DAY 4: SUSAN & JIM (Kayode volunteering-admin)